Čirokové placičky

cirokove-placicky-1.jpg

 

Suroviny

1 hrnek uvařeného čiroku (asi 100 g v suchém stavu)
1 větší brambora
2 lžíce cizrnové mouky
2 lžíce lahůdkového droždí (tebi)
2 prolisované stroužky česneku
1 a ½ lžičky majoránky
sůl
pepř
olej

 

Postup

Čirok přes noc namočíme a následující den uvaříme v čerstvé vodě doměkka (přibližně 50 minut).
Bramboru uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme.
Z uvařeného čiroku, nastrouhané brambory, cizrnové mouky a lahůdkového droždí umícháme těsto, do kterého přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
Nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a pomocí namočené lžíce z těsta nabíráme kousky a formujeme z nich placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Případně můžeme placičky rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat olejem a upéct v troubě. Ihned podáváme, dokud jsou placičky křupavé.

 

Poznámky

Protože vaření čiroku trvá dlouho, obvykle vařím větší množství najednou a používám do několika různých jídel.
Čirok by šel nahradit i jinou bezlepkovou obilninou, např. uvařenými jáhlami nebo pohankou.

 
5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *