Festival Evolution – jaro 2019

O prvním jarním víkendu tradičně praská pražské Výstaviště ve švech pod náporem účastníků festivalu Evolution. Festival se letos konal již popatnácté a jako obvykle pokrýval pět oblastí: biostyl, zdraví, eco world, alterntiva a osobní rozvoj. Pod jednou střechou sešlo přes 450 vystavovatelů, aby představili své novinky. Stánky plné bio dobrot, eko kosmetiky, doplňků stravy a odborné literatury doplňovalo šest přednáškových sálů, kde se střídal jeden přednášející za druhým. Nechyběl ani dětský koutek nebo food zóna, a pokud vás začaly bolet nohy, mohli jste si odpočinout v bambusovém háji nad šálkem čaje z Dobré čajovny.

Letos jsem měla vše o trochu složitější, protože jsem na festival musela vyrazit s berlemi a celou dobu se hlídat, aby nedošlápla na bolavou nohu nebo aby do mě někdo nevrazil. Proto jsem nefotila tak moc, jak jsem si plánovala, ale pár fotek jsem pořídila a ráda bych se s vámi podělila o novinky, které mě zaujaly.

Velkou radost mi udělal stánek firmy Veto (www.tofu.cz). Nejspíš znáte jejich tofu a pomazánky Patifu. Na festivalu se zaměřili na představení novinek, hlavně různých tofu karbanátků a klobásek určených ke grilování. Po mnoha letech na přirozené veganské stravě už tyto náhražky nevyhledávám, ale soudě podle dlouhé fronty a spokojených obličejů měly karbanátky úspěch. Mě osobně mnohem víc potěšila na první pohled nenápadná malá krabička s hedvábným (silken) tofu. Toto jemné a krémové tofu se skvěle hodí na přípravu pomazánek, majonéz, krémů či pudinků. Přímo na stánku nabízeli na ochutnání tofu čokoládovou pěnu, tofu chia pudink a tofu smoothie. Všechno bylo vynikající!

 

Nuzest (www.nuzest.cz) představili proteinové prášky Clean Lean Protein a „multivitamínový“ prášek Good Green Stuff. Proteiny jsou na bázi zlatého hrachu, ale na rozdíl od jiných hrachových proteinů nejsou po hrachu vůbec cítit. Navíc nejsou doslazované stevií ani umělými sladidly, což mi u konkurenčních proteinů opravdu hodně vadí. Mlsné jazýčky určitě ocení zajímavé příchutě, kromě tradiční vanilky a čokolády můžete zkusit například cappuccino, jahodu, chai nebo matcha. Prášek Good Green Stuff je výrobci představován jako komplexní doplněk stravy. Obsahuje 77 ingrediencí: vitamíny, minerály, enzymy, bylinky, ovoce, zeleninu a probiotika. Počet přísad je možná trochu přehnaný, ale z pohledu chemika musím ocenit, že vitamíny a minerály jsou v jejich snadno stravitelných formách. Hotový nápoj má nádherně zelenou barvu, je mírně nasládlý a hlavně – neobsahuje stevii a nepadá na jazyk. Oba výrobky hodnotím velmi kladně jak co se týká složení, tak chuti.

Když jsme u těch rostlinných proteinů, musím zmínit i velkou novinku od firmy Bohemia olej (www.bohemiaolej.cz) – rostlinné proteiny a mouky. Vyrábějí se z výlisků zbývajících po lisování olejů, jsou v raw kvalitě a obsahují mezi 30 a 50 % bílkovin. Vybírat můžete mezi lískooříškovým, vlašským, sezamovým, makovým, dýňovým a ostropestřecovým. Mým favoritem je makový, který je navíc skvělým zdrojem vápníku – ve 100 g ho obsahuje téměř 3 000 mg (doporučená denní dávka je 800 mg). Trochu jsem se bála „koncentrované“ makové chuti, ale nemusíte se bát, protein je jemný a vůbec není hořký. Už jsem ho vyzkoušela přidat do smoothie, ovocného salátu a fazolové pomazánky a rozhodně s ním budu i dál experimentovat. Třeba takové raw kuličky ze sušených švestek a makového proteinu, proteinový makovec nebo bezlepkové těstoviny s makovým proteinem určitě budou skvělé.

Dalším stánkem, který mě opravdu zaujal a kolem kterého jsem „musela“ jít dvakrát, byl stánek se sušenkami Madhuri (www.madhuri.cz). Slogan Vyrobeno s láskou mluví za vše. V nabídce mají sušenky bezlepkové, veganské i bez cukru. Mým favoritem byly rozhodně zázvorové, skvěle dochucené a lehce štípající na jazyku. Jedničkou hodnotím i složení, obsahují pouze čirokovou a lupinovou mouku, jáhlové vločky, datlovou pastu, kokosový tuk, zázvor, chia semínka a vinný kámen. A pokud by vás zázvor nezaujal, můžete vyzkoušet třeba brusinkové, datlové, perníkové nebo karobové.

Jeden z největších a návštěvníky neobléhanějších stánků měla pekárna Zemanka. Již delší dobu nabízejí bezlepkové sušenky, které ale obsahují vejce. Komu vajíčka nevadí, může ocenit některé zajímavé kombinace, jako na příklad červená čočka + čokoláda nebo čirok + kokos. Bezlepkové a veganské jsou pouze krekry s olivovým olejem. Mnohem víc než samotné sušenky mě ale zaujal koncept prodeje bez obalu. Sušenky pekli přímo na místě a mohli jste si je nechat navážit a nasypat do vlastního sáčku nebo krabičky. Za mě rozhodně palec nahoru!

Mezi sladkostmi ještě zmíním novinky mezi raw tyčinkami. Lifefood představil nové proteinové tyčinky: oříškovou s vanilkou a lesní ovoce. Bombus se vytáhli s mou oblíbenou kombinací čokoláda + pomeranč. Mňam.

Na slané zobání moc nejsem, ale nedá mi to nezmínit dva vysvatovatele. Prvním jsou Yes chips, jejichž krekry na bázi hrachové a čočkové mouky se během několika málo let staly tak populární, že je koupíte i v obyčejném supermarketu nebo vlaku RegioJet. U mě rozhodně vedou hrachové s mákem, ale ani čočkové s chilli nejsou k zahození. Novinkou na trhu jsou proteinové těstoviny Yes Pasta, které chci určitě brzy vyzkoušet.

Druhým vystavovatelem „slaností“, kterého bych chtěla zmínit, jsou Enjoy chips. Jejich stánek u mě vyhrál pomyslnou cenu za design. Jak lépe prezentovat chipsy se zeleninou než na košících čerstvé zeleniny? 🙂

 

Pokud vám z toho všeho ochutnávání vyschlo v krku, mohli jste zajít ke stánku Everest Ayurvéda (www.everest-ayurveda.cz) ochutnat výborné ayurvédské čaje. Mým favoritem je už dlouho čaj z bazalky posvátné (tulsi), ale moc dobré byly všechny, co jsem ochutnala.

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *