Limoncello

Surovinylimoncello.jpg

0,5 kg citronů
300 ml 80% potravinářského lihu
400 ml vody
400 g cukru

 

 

Postup

Citrony důkladně omyjeme a poté z nich škrabkou nebo nožem oloupeme tenkou vrstvičku kůry. Je třeba odříznout skutečně jen kůru, pokud bychom sloupli i bílou část, bylo by limoncello hořké. Škrabkou na brambory to však jde velmi dobře.
Jeden citron poté zcela zbavíme bílé části a nakrájíme na osminky. Ty spolu s kůrou vložíme do velké sklenice se širokým hrdlem. Přilijeme alkohol, láhev překryjeme celofánem, zajistíme gumičkou a uložíme na 14 dní do tmavé chladné místnosti. Každý den obsah nádoby promícháme.
Po 14ti dnech svaříme cukr s vodou na sirup. Necháme zcela vychladnout a vlijeme do láhve s alkoholovým základem. Ideálně necháme ještě den odstát, pokud však spěcháme, můžeme pokračovat rovnou. Obsah láhve důkladně promícháme, vyndáme velké kousky citronů a vše pečlivě přecedíme přes tenké plátýnko (stačí čistý kapesník). Přelijeme do lahví a můžeme konzumovat.

 

Poznámky

Zdroj receptu: S Italem v kuchyni a další recepty na internetu.
Pokud neseženeme potravinářský líh, lze použít dvojnásobný objem nějakého 40 % alkoholu (např. vodky) a cukrový rozvar z pouze 200 ml vody.

 
5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *