Osobní zkušenosti s pobytem v nemocnici

O stravě v nemocnicích jsem slyšela celou řadu smutných a odstrašujících příběhů. Když jsem na začátku roku 2019 šla na operaci s kolenem, byla jsem připravená na hladovění a závislost na zásobování rodinou. Při vstupním vyšetření jsem nahlásila, že dodržuji bezlepkovou veganskou dietu, a požádala, jestli by byli schopní mi zajistit odpovídající stravu. Upřímně, moc jsem od toho nečekala. O to víc jsem byla překvapená, když za mnou hned první den přišla dietní sestra, probrala se mnou, co všechno nemůžu, a pak se dlouho snažila poskládat části naplánovaných jídelníčků tak, abych netrpěla hlady.

Třikrát denně jsem pak dostávala svůj tác s jídlem, pečivo bylo balené a dalo se u něho zkontrolovat složení. Moje "dieta" byla založená na ovoci a zelenině (čerstvé, vařené, kompotované, 100% ovocná šťáva) a sacharidech. K snídani jsem dostávala ovoce, extrudované kukuřičné plátky a přesnídávku, k obědu zeleninový vývar, brambory se zeleninou a banán a k večeři bezlepkový chleba, ovoce/rajčata a džus. Jídla bylo tolik, že jsem (i s ohledem na svůj zdravotní stav) zládla sníst tak třetinu.

Poskytované jídlo nebylo úplně ideální, naprosto v něm chyběly bílkoviny (dokonce i chléb byl PKU, tzn. s minimálním obsahem bílkovin), ale ty tři dny se to dalo vydržet. Při delším pobytu bych nejspíš zkusila požádat o tofu, případně, pokud by se na to můj žaludek už cítil, nějaké luštěniny. Celkově ale posílám velké díky, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady!

jidlo-nemocnice.jpg

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *