Jogurty

Poslední aktualizace12.3.2016

 

Úvod

Rostlinné jogurty nechutnají jako jogurty z kravského mléka, podle mého názoru jim chybí ona typická jogurtová mírně nakyslá chuť. Kvalita se velmi liší v závislosti na značce a na ceně. Pokud si chcete pochutnat, vyplatí se nešetřit a zainvestovat do dražších výrobků.
Naprostá většina jogurtů a dezertů, které jsou u nás k sehnání, jsou na bázi soji. Soja je silný alergen a i člověk, který s ní zatím nemá žádné problémy, si může velmi snadno vypěstovat silnou alergii nebo intoleranci, proto bych osobně sojové jogurty zařazovala do jídelníčku jen občas.
Řada výrobků, se kterými jsem se setkala, se spíše než jogurtům podobá pudinkům a krémům. Některé to zohledňují i ve svém názvu, jiné nikoli.

!!! Pozor, bezlaktózové výrobky nejsou vhodné při alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a při intoleranci kaseinu, laktoalbuminu nebo laktoglobulinu. Jsou vhodné pouze pro osoby trpící laktózovou intolerancí.

 

Výrobci a značky

Sojade

www.countrylife.cz/sojade/rada-sojadesojade-natur.jpg
Sojade je asi nejlepší rostlinný jogurt, který se u nás dá sehnat. Dle slov výrobce je Sojade "Zakysaná sójová specialita v biokvalitě s unikátním obsahem živých kultur Bifidus a Lactobacillus acidophilus". Vyrábí se v řadě příchutí (natur, borůvka, třešeň, mango-broskev, švestka, vanilka, ananas, meruňka, citron, meruňka-guava, malina-maracuja a jahoda) a ve dvou velikostech, 125 g a 400 g. Výrobky Sojade se dají sehnat v prodejnách zdravé výživy, 400 g bílého stojí cca 50 Kč, ochuceného 80 Kč.

 

Joyajoya-jogurt.jpg

http://cz.joya.info/cs/hlavni-stranka
Sojové jogurty Joya (bílý a jahodový) se dají sehnat ve většině větších supermarketů, v Bille, Kauflandu, Albertu i Globusu. Chuťově mě moc neoslovily, je z nich hodně cítit soja. Bílý se díky své relativně nízké ceně hodí na přípravu nejrůznějších pomazánek a dresinků.

 

Provamel, Alpro

Rostlinné jogurty opět na bázi soji, chuťově velmi dobré, bohužel u nás téměř nesehnatelné. V některých zdravých výživách narazíte na značku Provamel, jinak se po nich můžete poohlédnout v zahraničí.

 

Ala, Amuňák, Kalma (Sojkyška, Sojagurt)

Tyto značky bych zařadila spíše do kategorie pudinky a dezerty, k jogurtům mají docela daleko a mně osobně přijdou hodně umělé.

 

Provitaprovita-ryzovy-dezert.jpg

Rýžový dezert Provita je jednou z mála rostlinných výrobků bez soji. Vyrábí se v příchutích lesní směs, karob a vanilka. Konzistencí a chutí připomíná ale spíš pudink než jogurt.

 

Další rostlinné dezerty a pudinky

dezerty Alpro
dezerty Provamel
dezerty Naturgreen – rýžové
dezerty Soyesta

 

Kokosové a mandlové jogurty

Prozatím jsem se s nimi setkala pouze v zahraničí a ty, které jsem ochutnala, byly moc dobré, což se podepisuje i na jejich ceně. Jedná se například o mandlové a kokosové Alpro.

 

Na závěr, pro ty z vás, ve kterých dřímá experimentátorská duše, přikládám ještě recept na domácí sojový jogurt: https://www.varimbezlepkumlekavajec.cz/clanky/ostatni-recepty/domaci-sojovy-jogurt.html
 

sojade-mix.jpg

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *