Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzorová spíž

Poslední aktualizace 17.8.2019
 
V tomto příspěvku zkusím popsat, jaké zásoby obvykle obsahuje moje spíž a lednička. Snad to pomůže všem, kdo začínají s podobnou dietou. Jistě není třeba nakoupit hned všechno do zásoby, některé suroviny průběžně obměňuji, ale určitě se vyplatí mít vždy při ruce alespoň některé zástupce jednotlivých skupin potravin, vaření pak jde mnohem snáz. Pro začátečníky ještě doplním, že ne všechny výrobky z dané kategorie (např. cornflakes, prášek do pečiva, pudink...) jsou bezlepkové a je třeba volit takové značky, které bezlepkové, případně bezmléčné jsou. Více o jednotlivých značkách se dočtete v sekci Vhodné potraviny a suroviny.

 

Obiloviny a pseudoobilniny – slouží jako zdroje bílkovin a některých vitamínů a minerálů (v celozrnné podobě), pro získání kompletní skladby aminokyselin je nutné je kombinovat s luštěninami, ořechy, semínky nebo masem (pro nevegetariány).
- Pohanka, jáhly, quinoa, teff, amarant…
 
Rýže – k dostání je nespočet druhů lišících se chutí, tvarem, vlastnostmi i cenovou kategorií. Obvykle mám doma více druhů.
- Dlouhozrnná, parboiled, celozrnná, basmati pro thajskou a indickou kuchyni, jasmínová pro čínskou kuchyni, kulatozrnná na rýžovou kaši, arborio/carnarolli na risotto, červená, černá, divoká…
 
Luštěniny – slouží především jako zdroje bílkovin, ale i dalších látek, lze je kombinovat s obilninami nebo ořechy. Dále je lze použít na klíčení. Pro občasné situace „rychle něco uvař“ se vyplatí mít po ruce i nějaké luštěniny v plechovce (fazole, cizrnu) a červenou čočku, která se nemusí předem namáčet a je uvařená za několik minut.
- Hrách (celý, půlený), čočka (hnědá, červená, zelená, černá), fazole (bílé, barevné, černé, adzuki, mungo), sojové boby, cizrna…
 
Těstoviny – používám je poměrně málo, spíš jen tak pro zpestření, raději dávám přednost přirozeně bezlepkovým potravinám. Zajímavou alternativou jsou těstoviny luštěninové
- Kukuřičné, rýžové, pohankové, amarantové, cizrnové, čočkové…
 
Vločky – na snídaňové kaše, do pečiva, na výrobu sušenek, müsli, zahuštění polévek
- Kukuřičné, rýžové, pohankové, jáhlové, sojové, amarantové, quinoové, bezlepkové ovesné…
 
Cornflakes – výborně poslouží jako rychlá snídaně nebo svačina, jsou dobré zamíchané s ovocnou přesnídávkou nebo i jen tak samotné. Běžně dostupné cornflakes nejsou bezlepkové, obsahují ječný slad!
 
Instantní kaše – spíš pro případ nouze a nutnosti rychle něco uvařit
- Jáhlová, pohanková, rýžová, kukuřičná... (značky Nominal, Adveni a další)
 
Bezlepkové chlebíčky - pufované potraviny nejsou z nutričního hlediska příliš vhodné, ale na cesty nebo pro stavy nouze jsou k nezaplacení
- Rýžové chlebíčky (např. Racio), kukuřičné chlebíčky (např. Knuspi)...
 
Pečivo – nejlépe čerstvě napečené nebo zmrazené, případně vakuované
(U mě doma ho už několik let nenajdete a řeknu vám – vůbec mi nechybí :) ).
 
Krupice – a vaření sladkých i slaných kaší, zahušťování polévek
- Rýžová krupička, instantní polenta, pohanková krupice…
 
Na obalování – bezlepková strouhanka, hraška, cizrnová mouka...
 
Mouka – na pečení sladké i slané, zahušťování pokrmů atd.
- Univerzální směsi na pečení (Doves Farm, Schär, Adveni…)
- Chlebové směsi (Adveni Medical, Nominal…)
- Jednodruhové mouky (rýžová, pohanková, kukuřičná, čiroková…)
- Škroby (bramborový, kukuřičný, maniok/tapioka…) 
Více o bezlepkových moukách najdete v samostatném článku zde.
 
Dále na pečení – prášek do pečiva (kupuji Dr Oetker nebo Adveni), xanthan/guar, droždí čerstvé/sušené, vláknina (jablečná, bramborová, psyllium), sušená bramborová kaše, chlebové koření

 

Ořechy, semínka – slouží nejen jako zdroje bílkovin, ale také jako zásobárna různých životně důležitých vitamínů a minerálů. Oříšky a semínka využijete při pečení sladkého i slaného pečiva, ale i na ozdobení hotových pokrmů, salátů, snídaňových kaší atd.

- Semínka: slunečnicová, dýňová, sezam (bílý, černý), lněné semínko (hnědé, zlaté), konopné semínko, mák (bílý, modrý), chia...
- Ořechy: mandle, kokos, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy, kešu, arašídy (ano, vím, nejsou to ořechy, ale luštěnina)… Pozor na alergie, zejména u arašídů a para ořechů!
 
Koření – sama s kořením hodně experimentuji a mám sbírku, kterou bych uživila výcvikový tábor. Experimentování s kořením má tu výhodu, že i zcela jednoduché jídlo můžete dochutit pokaždé jinak.
- Pro českou kuchyni: pepř celý a mletý (melu si čerstvý v mlýnku), kmín, majoránka, červená paprika, bobkový list, nové koření
- Bylinky: oregano, bazalka, provensálské koření, tymián, rozmarýn
- Pro indickou kuchyni: římský kmín, hořčičné semínko, koriandr, kardamon, garam masala, chili, kari, zázvor, kayenský pepř
- Další: skořice, muškátový oříšek, hřebíček, pizza koření, grilovací koření, sušený česnek, sušená cibulka, chlebové koření, černá sůl – pokrmu dodá chuť a vůni vajíček
 
Dochucovadla
- Kvalitní zeleninový bujon – Würzl, Alnatura
- Sojová omáčka, worcester, sladká chilli omáčka
- Hořčice, kečup (osobně nepoužívám, přeferuji pasírovaná rajčata), křen (bílý, wasabi)
- Sladidla – cukr (ideálně třtinový), stevia, xylitol, med, rostlinné sirupy (datlový, javorový, agave…). Pozor, slady jsou obvykle lepkové.
- Ocet – jablečný, vinný
- Olej – na vaření kokosový nebo řepkový a slunečnicový, na saláty olivový, sezamový, lněný, ořechový
- Rajčatový protlak
- Tahini pasta
- Lahůdkové droždí (tebi)
 
Veganské zdroje bílkovin
- tofu, tempeh, sojové maso (plátky, kostky, nudličky, granulát)…
(seitan a robi nejsou bezlepkové)
- Luštěniny
- Ořechy a semínka
 
Dětská přesnídávka, jablečné pyré
 
Pudink
 
Náhražky mléka a mléčných výrobků – sušené rostlinné mléko v prášku, rostlinné mléko v tetra-paku, kokosové mléko v plechovce, rostlinná smetana, rostlinné jogurty
 
Něco na pečivo – rostlinný margarín, džemy, med, pomazánky
 
Když nás honí mlsná
- Sušené ovoce – hodí se, když vás honí mlsná, pro doplnění energie při sportu nebo na cestách, ale i do snídaňových kaší, na pečení atd.
Rozinky, brusinky, meruňky, švestky, křížaly, pro zpestření tropické ovoce – banány, ananas, papaya, datle, fíky…
- Chalva – slunečnicová, sezamová
- Oříškové tyčinky
- Hořká čokoláda
- A méně zdravé až nezdravé mlsání: sušenky, müsli tyčinky, bonbony (toho mám doma opravdu minimum)
 
Zelenina a ovoce
- Čerstvé - toho mám doma zdaleka nejvíc, lednice obvykle praská ve švech
- Mražené - obvykle si dělám zásoby během sezóny a mrazím, co je zrovna po ruce, v zimě pak ráda kupuji mražený listový špenát a občas i další mraženou zeleninu
- Konzervované - domácí kompoty a klevely, domácí zavařená rajčata a směs na lečo, sterilovaná kukuřice
 
Na pití
- Čaj, kakao, káva, náhražky kávy (karo (Caro je lepkové!), žaludovka)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Asijské ochucovadla

(Jana, 5. 11. 2015 22:38)

Super článek! :) Je vidět, že máme podobné chutě, protože většinu těchto věcí mám doma taky. Hlavně asijské koření jako římský kmín, nebo sojové a ústřicové omáčky. Používáte i jiné asijské potraviny? Třeba sušené houby? http://www.asijske-potraviny.eu/konzervovana-zeleninasusene-houby/108-houzevnatec-jedly-50g-2147483647.html

Re: Asijské ochucovadla

(Petra, 7. 11. 2015 18:44)

Asijských produktů používám opravdu hodně, poslední dobou hlavně těch indických (směsi koření, luštěniny), ale i dalších (thajskou kari pastu, japonskou a čínskou sojovou omáčku...). Asijským houbám upřímně moc neholduju, nějak mi nepřirostly k srdci.
Petra

Supr článek

(Hualkena, 7. 12. 2014 0:38)

Vidím, že se tu v diskuzi moc neděkovalo, tak já bych to napravila ;) Myslím, že nápad je to skvělý. Nikde se moc nevidí soupis všeho, co mít doma nebo co koupit. Jsem na gfcf, bohužel kasein se mi připojil docela nedávno, tak jsem po pár letech zase zasedla k internetu. Přeji pěkný den :)

Re: Supr článek

(Petra, 7. 12. 2014 7:22)

Díky moc za pochvalu. Je mi jasné, že se člověk nikdy nezavděčí všem. A také je pravda, že s podobnou dietou si člověk musí najít ty potraviny, které mu vyhovují a sedí. Držím palce, ať se s abkm brzy sžiješ!
Petra

sojové výrobky u bezmléčné diety

(Dana, 18. 5. 2014 6:14)

Dobrý den,
jen chci zmínit, že nahrazovat při bezmléčné dietě mléčné výrobky těmi sojovými není úplně vhodné, jelikož je 50% šance zkřížené alergie na soju.
Bohužel nejíst soju v dnešní době je snad ještě horší než se vyhnout mléčnému, soju narvou úplně do všeho jako levné plnidlo a pojidlo :-(
Možná to není váš případ, ale bylo by vhodné zmínit.

Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Petra, 18. 5. 2014 19:34)

Dobrý den Dano,
máte pravdu, že soja je určitě alergen, ale ta 50ti% zkřížená alergie se mi zdá až příliš vysoká. Tento seznam je opravdu brán jen jako určitý odrazový můstek, který si každý musí přizpůsobit podle svého. Bez problémů lze koupit např. rýžové nebo mandlové mléko a rýžové dezerty, ale jinak je soja jako aditivum opravdu v ohromném množství výrobků. Na tomto webu píši o omezování soji na několika místech, např. v kapitole Krabicové mléko.
Petra

Re: Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Dana, 20. 5. 2014 6:03)

...našla jsem vám to ve sriptech lékařské fakulty - "...v rámci existence multiproteinových alergií je uváděna alergie na sojové preparáty u 17 - 47 % kojenců s ABKM a proto je užití sojových preparátů v léčbě ABKM nevhodné."
Ano, máte pravdu, není to přesně 50%, ale ty 3% procenta my snad odpustíte jako určitou formu zjednodušení ;-)
a o zkřížené reakci u kozího a ovčího mléka řada lidí také nemá ani tušení... "... U ABKM není vhodné používat jako náhradu kozí a ovčí mléko, protože existuje podobná antigenicita a alergenicita jako u mléka kravského. "
Přeji hodně zdaru z dietou, já jí dceři vysadila poté, co přestala mít viditelné potíže, ale pomalu se zase po cca roce vracíme, zdá se mi, že uzdravená úplně není vrací se jí ekzém a další potíže ....

Re: Re: Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Petra, 20. 5. 2014 6:44)

Dano, ono záleží na tom, jestli se bavíme o kojencích/malých dětech nebo dospělých. Ano, u dětí je riziko zkřížených alergií opravdu vysoké, s tím nezbývá než souhlasit. Tyto stránky ale nejsou koncipovány jako lékařská konzultace maminek malých dětí, ale jako soubor zkušeností člověka, kterému se intolerance na mléčné bílkoviny projevila až v dospělém věku. Sama bych malé dítě sojou určitě nekrmila, ale pokud si dospělý nalije trochu sojového mléka do kávy a jednou za týden dá tofu k obědu, nevidím na tom nic špatného. Nicméně díky za všechny informace, určitě se budou někdy hodit.
Petra

Re: Re: Re: Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Dana, 17. 6. 2014 6:24)

nepodávám lékařské konzultace, o tom přeci nemluvím. Jen cituji zdroj, odkud čerpám, když jste se divila vysokému číslu. Jinak osobně nevidím rozdíl mezi alergickou reakcí dospělého a dítěte, oba mají problém s nějako potravinou - alergenem. Takže i dospělému může (neříkám, že musí!) vadit sojové mléko nebo tofu jednou týdně ve stravě, pokud spadá do kategorie 50%.
Neberte to osobně, s alergiemi máme všichni velmi těžký život a vaše stránky jsou opravdu snad nejlepší co jsem na internetu našla. Ucelené a hlavně, osobně vyzkoušené postupy, tzv. na vlastní kůži ;-) Držím palce v dalším boji s alergeny ;-)

Re: Re: Re: Re: Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Petra, 22. 6. 2014 13:19)

Díky. Moc si cením toho, že se zapojujete do diskuze a dodáváte další informace. Je těžké pokrýt tady všechno, co bych chtěla. Navíc shánění ověřených zdrojů a přesných informací je občas obtížné, často se i odborné články dost liší.
Petra

Re: sojové výrobky u bezmléčné diety

(Lidka, 30. 6. 2014 13:23)

Plně s vámi souhlasím, že najít potraviny bez sóji je těžší než najít ty, ve kterých není mléko či lepek. Mám alergii na sóju, mléko a lepek, ta sója je opravdu snad všude. Vůbec to nechápu proč. Jako bychom byli všichni vegetariáni/ nic proti nim/, kteří sóju rádi užívají. Sója je dokonce i v některých mrazených zeleninových směsích.

Vzorová spíž

(r.vrzalova@seznam.cz, 18. 3. 2014 18:44)

Dobrý den Petro, tak jsem ze zvědavosti nakoukla. Blog super, ale zrovna tady ve spíži máte i věci, které docela často obsahují lepek, nebo lepek mohou obsahovat, viz. Pudink, Karo - pouze dva druhy jsou bez lepku apod... u kakaa a kakaových nápojů docela častá kontaminace lepkem, některé druhy Toffu - ochucené kořením a sójovými či jinými omáčkami - obsahuje lepek, kečupy, hořčice, omáčky - sójová, ústřicová. Vše je třeba řádně pročítat a pročítat stále složení neboť se velmi často a rychle mění...................Přeji krásný den Radka Vrzalová

Re: Vzorová spíž

(Petra, 18. 3. 2014 20:45)

Dobrý den Radko,

v tomto článku uvádím pouze výčet potravin, které může mít člověk stravující se bez lepku, mléka a vajec mít doma. O tom, že ne všechny výrobky dané kategorie jsou pro dietu vhodné, píši hlavně v sekci Vhodné potraviny a suroviny. Tam mám rozebrané např. jednotlivé pudinky, snídaňové cereálie, náhražky masa a mléčných výrobků atd., včetně výpisu, které značky jsou testované a které používáme my doma. Samozřejmě, že každý bezlepkář nebo obecně dietář musí neustále pročítat etikety, o tom se píše nejen na tomto webu, ale i všude jinde. Tento článek byl míněn jako inspirace, co pořídit a z čeho vařit.
Každopádně na Váš popud vkládám zmínku o čtení etiket znovu i sem do úvodu.

Petra

Re: Vzorová spíž

(Dana, 20. 5. 2014 6:08)

přesně tak, a také sojové výrobky jako tofu a další není úplně vhodné zařazovat do stravy příliš často. Hrajete pak ruletu 50 na 50 o alergii na soju :-(
viz můj příspěvek výše...
Každopádně velmi oceňuji, jakou jste si dala práci s tímto webem a věřím, že zvláště v začátcích to vůbec nebylo lehké, pamatuji si u nás na tu paniku co vlastně budu vařit?! Co budeme jíst?!