Brokolice jako mozeček

Surovinybrokolice-jako-mozecek.jpg

1 brokolice (cca 500 g)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
150 g uzeného tofu
2 polévkové lžíce instantní polenty
sůl (může být i černá sůl, která voní a chutná po vajíčkách)
pepř

 

Postup

Na oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme tenké plátky česneku, krátce orestujeme a přisypeme na drobné kousky pokrájenou brokolici. Podlijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka (8-10 minut). Poté vmícháme uzené tofu nakrájené na drobné kostičky, rovnoměrně zasypeme instantní polentou a důkladně promícháme. Polenta do sebe natáhne přebytečnou tekutinu a vytvoří iluzi vmíchaných vajíček. Je-li pokrm příliš hustý, přidáme malé množství vody. Je-li naopak hodně řídký, můžeme přidat polentu. Na závěr dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.

 

Poznámky

Takto to vypadá, když máte chuť na něco, z čeho nesmíte jíst jednu z hlavních surovin. Byla to jedna velká improvizace, ale výsledek opravdu stál za to a věřím, že by mohl chutnat i těm, kteří si mohou připravit mozeček klasicky z vajíček.

Místo obyčejné soli můžeme použít sůl černou. Černá sůl, v Indii nazývaná kala namak nebo sanchal, je zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách. Ve skutečnosti je růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných minerálů. Chemicky je černá sůl chlorid sodný se železem, siřičité složky a stopy minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu. Podle tradiční indické ajurvédské medicíny má černá sůl mnoho terapeutických vlastností. Pomáhá při trávení a čištění střev, dále při nadýmání a pálení žáhy. Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, protože neobsahuje tolik sodíku a nezvyšuje obsah sodíku v krvi.
http://www.cernasul.cz

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *